top of page
Ara

Şehirler Yüzmeye Hazırlanıyor

Güncelleme tarihi: 10 Nis 2019



BIG-Bjarke Ingels Group, yükselen su seviyesi tehditi altındaki kentlere dair bir şehir modeli üzerinde çalışıyor. "Oceanix City" adını taşıyan şehir önerisi, okyanus tabanına demirlemiş altıgen platformlardan oluşuyor. Yaklaşık 10.000 kişi barındırabilen şehir, kendi enerjisini, içme suyunu ve ısısını üretme imkanlarına sahip.


Renderler, sürdürülebilir malzemeler kullanılarak inşa edilmiş orta katlı yapılar tarafından doldurulan bir dizi ada göstermekte.


Bjarke ingels, “Dünyanın en büyük şehirlerinden 10'undan 9'u, 2050 yılına kadar yükselen denizlere maruz kalacak. Deniz bizim kaderimiz - aynı zamanda geleceğimiz olabilir” diyor. “Mimari, zaman içinde organik olarak büyüyebilir, dönüştürebilir ve adapte olabilir, 300 kişiden oluşan bir mahalleden 10.000 kişilik şehre dönüşebilir.

İki hektarlık modüler mahalleler, yaşam, çalışma ve sosyalleşme için karma kullanım alanınlarına sahip 300'e kadar insanı barındırabilir. Tüm yapılı yapılar düşük ağırlık merkezi oluşturmak ve rüzgâra dayanmak için 7 katın altında tutulurken, özellikle seçilen formu iç alanlar ve ortak alanlar için gölgeleme sağlar.

Yüzen şehir, büyük kıyı şehirlerinin kıyısına oturur, ancak bir felaket durumunda diğer yerlere çekilebilir. Ekstra bir güvenlik unsuru ekleyerek, tüm yapılar sellere, tsunamilere ve kasırgalarına dayanacak şekilde tasarlanıyor. Adalar, biorock isimli kendini onarabilen özel bir malzemeyle destekleniyor.

Büyüklüğü ne olursa olsun tüm topluluklar, çeliğin altı katı çekme dayanımı, negatif bir karbon ayak izi olan ve mahallelerin kendileri üzerinde yetişebilen hızlı büyüyen bambu dahil, bina yapımı için yerel kaynaklı malzemeleri önceliklendirecek. Kentler karada prefabrik hale getirilebilir ve nihai yerlerine çekilebilir, inşaat maliyetlerini düşürür ve uygun fiyatlı bir konut modülü oluşturur.

Proje çevre dostu bir yaşam alanı hayal ederek konut sıkıntısı ve yükselen deniz seviyesinden tehditleri ele alıyor. Taşıt kullanılmayan adalarda çöpleri tanımlanıp geri dönüştürülebilecekleri bir ayırma istasyonuna taşımak için pnömatik çöp tüpleri kullanılıyor.


Ortak tarım, her platformun merkezindedir ve sakinlerinin paylaşım kültürünü ve sıfır atık sistemini benimsemelerini sağlar. Bu konseptte, şoförsüz araçlar, dron teslimatları ve deniz çiftçiliği dahil olmak üzere su yüzeyinde yiyecek yetiştirmeyi içeren diğer yeni teknolojileri kullanabilir.

OCEANIX'in kurucu ortağı ve CEO'su Marc Collins Chen, insanların yüzen şehirlerde su altındaki yaşam ile uyum içinde yaşayabileceklerini söyledi ve 'bu yaşamlardan biri, bir diğeri için sorun değil. Bu teknoloji deniz ekosistemlerini öldürmeden su üzerinde yaşamamızı sağlıyor. Hedefimiz sürdürülebilir yüzen şehirlerin uygun ve ihtiyaç duyulan tüm kıyı bölgelerine uygun olmasını sağlamaktır. Yüzen şehirler sadece zenginlerin ayrıcalığı olmamalı ”dedi.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page