top of page
Ara

Paris'te Toplu Taşıma Çocuklar İçin Ücretsiz Oluyor

Paris’te, 11 yaş altı çocuklar ve 20 yaş altı engelli gençlere toplu taşıma araçları ücretsiz olacak. Düzenlemenin aile bütçelerine yardımcı olması ve araba kullanımını azaltması hedefleniyor.


Paris'te bulunan ilkokul öğrencileri için artık ulaşım çok daha ekonomik olacak. Eylül ayında başlayacak uygulamada, yabancı uyruklular da dahil tüm toplu taşıma araçları 11 yaş altı çocuklar için ücretsiz olacak. Proje kapsamında 14-18 yaş arası öğrenciler de %50 indirim hakkına sahip olacak. Transit geçişlerini kolaylaştırmayı da hedefleyen sistemde toplu taşıma kartı alan 14-18 yaş grubu, bisiklet paylaşım sisteminden ücretsiz faydalanabilecek.


Büyük Paris bölgesinin tamamında geçerli ve yıllık yaklaşık 15 milyon euro tutarındaki uygulamalar, ulaşım sıkıntısı çeken insanlar için aşamalı olarak, hayatı ucuzlatmanın bir parçası. Geçen ilkbaharda, engelli ve tüm 65 yaş üstü düşük ve orta gelir seviyesine sahip olanlar için geçerli olan, senelik ücretsiz toplu taşıma kartı verilmesi projesi test edilmişti. Gençleri de kapsayacak şekilde genişletilen bu yeni uygulama, ucuz ya da ücretsiz toplu taşımayı daha ulaşılabilir yapıp, ailelere tasarruf sağlayabilecek.

Paris Merkezindeki Araç Yoğunluğu Azalıyor Çocukların, düşük ücretli ya da ücretsiz politikalardan faydalanmaları için ailelerin arabalarını evde bırakmaları, hava kirliliği ve Paris sokaklarındaki trafik sıkışıklığını azaltacak modeli devam ettirecek. Ayrıca uygulamalar, kentsel alanda arabalara ayrılan alanın azaltılması ile ilgili, şehrin eski ve oldukça katı toplum bilincini değiştirmeye yardımcı olacak.

Bu mücadele, Paris'te bir süredir devam ediyor. Sokaklar istikrarlı bir şekilde trafiğe kapanıyor ya da araba yolları azaltılıyor ve aşamalı olarak, fazla kirlenmeye sebep olan arabaların şehir içinde kullanımı yasaklanıyor. Bu uygulamaların, kent merkezindeki zengin grubun yararı için planlanması, şehir merkezi dışında oturan, düşük gelir grubunda ve arabalarını her gün işe gidip gelmek için kullanan insanların zararına olduğu da başlıca eleştirilerden.


Herkes İçin Ücretsiz Toplu Ulaşım Beklentisi Paris bölgesinin toplu taşımayı daha ulaşılabilir ve ekonomik yapması, araba kullanmayı zor bulan kesim için de bir kapı açmakta. Yakın zamanda Paris'in tarihi merkezinin araç trafiğine tamamen kapatılması ile ilgili şimdiden söylentiler olup, alana erişimin toplu taşıma ile sağlanması, herkes için, toplum desteğini kazanmanın en kolay ve garanti yolu. Buna rağmen, şu an için Paris Belediyesi Lüksemburg gibi, toplu taşımayı herkes için ücretsiz yapmayı göz ardı ediyor.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page