top of page
Ara

Zaha Hadid Mimarlık İmzalı Morpheus Hotel

Güncelleme tarihi: 23 Eyl 2018

Çin’in güney kıyısında bulunan Makao; alışveriş alanları, otelleri ve eğlence mekânlarıyla her yıl milyonlarca turisti kendisine çekiyor.





2018 yılında Makao’nun rüyalar şehri olarak anılan bölgesinde açılan Morpheus Otel, heykelsi ve fütüristik görünümüyle şimdiden bölgenin simgesi olarak anılmaya başlandı. Morpheus Otel, Zaha Hadid Mimarlık Ofisinin tüm alanlarda yaptığı 40 yıllık araştırmaları adeta bünyesinde topluyor.



Adı Yunan mitolojisinde rüyalar Tanrısı anlamına gelen Morpheus, ziyaretçilerine üst düzey bir lüks deneyimi sunuyor. Yaklaşık 1.300 kişinin çalıştığı otelin maliyeti toplam 1,1 milyar dolar.



2012 yılında inşaatın temel seviyesinde durmasının ardından, tamamlanması için Zaha Hadid Mimarlık görevlendirildi. Tasarım ekibi, iki çekirdeği olan 40 katlı yapıyı tasarlamak için mevcut temellerin izlerini kalıp olarak kullandı. Ardından, 160 metre olan yükseklik sınırını en iyi şekilde kullanarak tek bir blok oluşturdu. Bu blok daha sonra boşluklarla oyuldu. Oyuldu diyoruz çünkü Morpheus’un tasarımı, Çin'in zengin oyma geleneğindeki akışkan formlarından yola çıkıyor. Bu geleneksel formları yenilikçi mühendislik bilgisiyle birleştirerek benzersiz bir yapıya ulaştılar.



Otelin tasarımının altında yatan şema, zeminde ve çatıda bağlanmış bir çift kuleden oluşuyor. Bu kulelerin arasında merkezi bir lobi alanı yer alıyor. Kuzey ve güney cephelerde ayrılan boş hacimler, otelin iç ortak alanlarını şehirle bağlayan kentsel pencereler yaratıyor. Yapının şeffaf ve açık iç alanı, her an dış mekanı hissetmenize olanak sağlıyor.

Morpheus Otel, misafirlerini 770 konuk odası, süit ve gökyüzü villasında ağırlıyor. Bunun yanı sıra otelde toplantı ve etkinlik mekanları, oyun salonları, lobi alanı, restoranlar, spa, çatı havuzu ve yardımcı tesisler bulunuyor.




Cephede bulunan üç yatay girdap, etkileyici ortak alanları tanımlıyor. Bu mekan düzenlemesi, hem lobi alanları hem de şehrin muhteşem manzaralarına sahip eşsiz köşe süitler oluşturuyor. Ayrıca, manzaralı otel odalarının sayısının artmasını ve binanın her iki tarafında eşit oda dağılımını sağlıyor.



Otelde 12 adet panoramik asansör, 35m yüksekliğindeki bir lobi alanı ve iki adet gökyüzü köprüsü bulunuyor. Bu da tüm konukların otelin hem içinde yaratılan olağanüstü matrix atmosferini hem de dış mekanların manzarasını izlemesine imkan veriyor.


Mimarlık Akademisi

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page