top of page
Ara

AE Uluslararası Konferansı 'Mimarlık Eğitimi' Üzerine

Uluslararası "Architectural Episodes: Educational Pursuits and Experiences" konferansı, 15-16 Kasım 2018'de Gazimağusa'da yapılacak. Bu yıl birincisi düzenlenen konferans, mimarlık eğitimi üzerine odaklanıyor.



İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından birincisi düzenlenecek olan AE'18 Konferansı'nın teması; mimarlığın 'uygulamalı bilim', 'sosyal bilim' veya 'uygulamalı sosyal bilim' olarak tanımlanması ile ilgili farklı değerlendirmeler kapsamında mimarlık eğitiminde metodoloji, araştırma ve deneyimlere odaklanan mevcut eğitim arayışlarını ve deneyimlerini tartışmaya açmaktadır.

Mimarlık okulları öğrencilere sadece gerçek hayata dair pratiği öğretmekle sınırlı kalmamakta; aynı zamanda eleştirel düşüncenin birbirlerinden farklı ancak bağlantılı çok çeşitli alanları için bir ortam sağlamaktadır. Öğrenciler okullarda tasarım stüdyoları, teorik dersler ve atölyeler aracılığıyla mimarlık pratiği ve teorisi ile karşı karşıya kalmaktadır. Sonuç ürüne ulaşmak için yürütülen bu yaklaşımlar, mimarlık eğitim tarihi boyunca değişmiştir.

Örneğin; Türkiye'deki üniversitelerin mevcut misyonu, genel olarak, ortaya çıkan küresel sorunlara yönelik yaratıcı, sorumlu ve yenilikçi çözümler geliştirmektir. Üniversitelerdeki eğitim; inovasyon, girişimcilik, araştırma ve geliştirme faaliyetleri, araştırma laboratuvarları ve kurumsal ortaklıklar, patentler ve teknolojik gelişmeler gibi kavramlara göre gerçekleştirilmektedir.

Bu konferansta, dünyanın farklı bölgelerindeki mimarlık eğitim alanlarından katılımcıların deneyimlerini paylaşmaları beklenmekte ve böylece farklı yaklaşımların süreç ve sonuçlarına ilişkin bir karşılaştırma yapılabileceği düşünülmektedir.

Ana tema başlığı altında aşağıdaki temalardan birine değinen bildiri ve poster sunumları önerileri yapılabilir:

Müfredat Modeli

Disiplinler arası Yöntemler

Uygulamalı Bilim olarak Mimarlıkta Eğitim Yöntemleri

Sosyal Bilim Olarak Mimarlıkta Eğitim Yöntemleri

Uygulamalı Sosyal Bilim Olarak Mimarlıkta Eğitim Yöntemleri

Tasarım Stüdyosu Eğitimi için Paradigmalar / Fantazi ve Gerçek Arasındaki İkilem

Mimarlık Eğitiminde Araştırmacı Olarak Eğitimci

Sosyal Bağlam ve Eğitim Arasındaki Etkileşim

Tasarım Düşüncesi Tasarım Eğitiminde Girişimcilik

Tasarım Eğitiminde Maket Atölyeleri

Yapı Bilgisinde Patentler

Dış Paydaşlar ile İlişkiler

Mimarlık Eğitiminde Görsel Kültür

Endüstri ile İşbirliğiToplum ile İşbirliği

Sosyal Sorumluluk Projeleri ve Katılımcı Uygulamalar

Organizasyon Komitesi

Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Ceren Göğüş, Yrd. Doç. Dr. İlke Tekin, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emre Arslan, Yrd. Doç. Dr. Asiye Akgün Gültekin, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Ayşe Gökşin, Yrd. Doç. Dr. Merve Aksoy Oral, Arş. Gör. Esin Hasgül, Arş. Gör. Çağrılı Konuşmacı Adalberto Del Bo, Prof. Mim., Milano Politeknik Üniversitesi

Bilim Kurulu

Adalberto Del Bo, Prof. Mim., Milano Politeknik Üniversitesi Aslıhan Şenel, Doç. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi Ayşen Ciravoğlu, Doç. Dr., Yıldız Teknik Üniversitesi Cecilie Andersson, Dr., Bergen Mimarlık Okulıu Daniel Comsa, Doç. Dr., Ion Mincu Mimarlık ve Şehircilik Üniversitesi Deniz İncedayı, Prof. Dr., Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Derya Oktay, Prof. Dr., Ondokuz Mayıs Üniversitesi Els Hannes, Dr., Hasselt Üniversitesi Elvan Altan, Prof. Dr., Ortadoğu Teknik Üniversitesi Evrim Töre, Doç. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi Hugo Dworzak, Y. Mim. Kıdemli Okutman, Liechtenstein Üniversitesi İpek Akpınar, Doç. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi / Abdullah Gül Üni. Levent Kara, Doç. Dr., Güney Florida Üniversitesi Martin Chenot, Prof., Kazablanka Fransız Kültür Merkezi Mike Gibson, Emeritus Prof., Londra South Bank Üniversitesi Mine Özkar, Prof. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi Oya Atalay Franck, Prof. Dr., Zürih Uygulamalı Bilimler ve Sanat Üniversitesi Ömer Saatçioğlu, Yrd. Doç. Dr., İstanbul Kültür Üniversitesi Pete Walker, Prof. Dr., Bath Üniversitesi Pınar Dinç Kalaycı, Prof. Dr., Gazi Üniversitesi Serdar Aşut, Dr., Delft Teknik Üniversitesi Şebnem Yalınay Çinici, Prof. Dr., İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkan Ulusu Uraz, Doç. Dr., Doğu Akdeniz Üniversitesi Zeynep Kuban, Prof. Dr., İstanbul Teknik Üniversitesi

Önemli Tarihler

Özet Teslim Tarihi: 8 Haziran 2018

Kabul/Ret Bildirimi: 13 Temmuz 2018

Tam Metin Teslim Tarihi: 21 Eylül 2018

Yazarlar için Son Kayıt Tarihi: 01 Ekim 2018

Konferans Tarihleri: 15-16 Kasım 2018

Konferans Bildiri Kitabı

Konferansa katılacak özetler hakemler tarafından isimler kapalı olarak değerlendirilecektir. Kabul edilen özetler, tam metin olarak gönderilecektir. Kabul edilen tüm bildiriler, ISBN numaralı bildiri kitabında yayımlanacaktır. Özet ve bildirilerin kabulü, çalışmanın konferans temaları ile ilişkisi, çalışmanın özgünlüğü ve niteliği, kullanılan yöntemin uygunluğu ve çalışmanın disiplinler arası tartışılabilme potansiyeli gibi kritilerlere dayanacaktır. Seçilen bildirilerin yazarları tarafından yeniden düzenlenmiş hallerinin hakemli ve indeksli yayınlar olan Yapı'ya Türkçe olarak (Yabancı katılımcılar için Türkçe çeviriler Organizasyon Komitesi tarafından yapılacaktır) ve Journal of Contemparary Urban Affairs'e ise İngilizce olarak (Journal of Contemporary Urban Affairs'de yayınlanan her makaleye bir DOI numarası atanacak ve seçilen makaleler derginin özel bir sayısında (Vol. 3, No. 2) yayınlanacaktır) göndermeleri istenmektedir.

Konferans ve bildiri gönderimi hakkında daha fazla bilgi edinmek için etkinliğin resmi web sayfası ziyaret edilebilir.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page