top of page
Ara

Altuğ-Behruz Çinici Arşivi Işığında Holzmeister’a Bakış

SALT Araştırma, Kalebodur’un desteğiyle çalışmaları yürütülen Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin katmanlı araştırma potansiyellerini örneklendiren kamu programları gerçekleştiriyor.

12 Aralık Çarşamba, 19.00 SALT Beyoğlu, Açık Sinema

Akademisyen iç mimar ve çevre tasarımcısı Deniz Hasırcı ile akademisyen mimar Zeynep Tuna Ultav’ın 12 Aralık’taki konuşması, Altuğ-Behruz Çinici Arşivi’nde yer alan ve mimarların Clemens Holzmeister ile yazışmalarından oluşan belge grubuna odaklanacak.


SALT Araştırma Altuğ-Behruz Çinici Arşivi’nin içeriği, mimarların proje sözleşmelerinden inşaat seyir raporlarına, dilekçelerinden mektuplarına uzanan bir çeşitlilik gösterir. Çiniciler’in Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister ile yazışmalarından oluşan belge grubu, mesleki ve kişisel ilişkilerin ara kesitinde duruşuyla arşivde özel bir konuma sahiptir.

DATUMM: Dokümantasyon ve Arşivleme Türkiye’de Modern Mobilya projesinin yürütücülerinden iç mimar ve çevre tasarımcısı Deniz Hasırcı ile mimar Zeynep Tuna Ultav, Çiniciler’in Holzmeister’la bağlantılarına dair önemli bilgiler içeren bu yazışmaları, tasarım tarihi çalışmaları çerçevesinde değerlendirecek.

Herkesin katılımına açık olan programın dili Türkçe’dir.

Deniz Hasırcı İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde Temel Tasarım ve Ergonomi dersleri veriyor; mobilya ve iç mimarlık tarihi üzerine araştırmaları bulunuyor.

Zeynep Tuna Ultav Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ile İç Mimarlık Anabilim Dalı’nın başkanlık görevini yürütüyor. Araştırma konuları arasında modern mimarlık eleştirisi, modern Türk mimarlığı, iç mimarlık ve mobilya tarihi ile edebiyat, ideoloji ve ütopyanın mimarlıkla ilişkisi yer alıyor.

SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi hakkında: SALT Araştırma, kapsamlı sayısallaştırma ve kataloglama süreçleriyle Türkiye’de 20. yüzyılda etkin mimar ve tasarımcıların mesleki belgelerini saltresearch.org’da erişime açmayı sürdürüyor.

Mimarlık ve tasarım alanlarında nitelikli araştırmalara katkı sağlayan koleksiyonda, Mustafa Şemsettin Şeniz, Harika-Kemali Söylemezoğlu, Ali Saim Ülgen, Utarit İzgi, Fazıl Aysu, Hayati Tabanlıoğlu, Cengiz Bektaş, Altuğ-Behruz Çinici, Erkal Güngören, Peykan-Yaşar Dalbaşar, Sadi Öziş ve Kare Metal, Bediz-Azmi Koz arşivleri ile Rahmi M. Koç Arşivi ortaklığında hazırlanan Sedad Hakkı Eldem Arşivi yer alıyor. Bu kaynaklara, Kayıhan Türköz’ün 1970’ler ve 1980’lerden İstanbul fotoğrafları ile Sedad Hakkı Eldem, Hayati Tabanlıoğlu, Halûk Baysal, Melih Birsel, Doğan Tekeli, Sami Sisa ve Aydın Boysan gibi mimarların üretimlerini belgeleyen Gültekin Çizgen’in fotoğraf seçkisi eşlik ediyor.

SALT’ın Eylül 2012’den bu yana çeşitli sergi ve konuşma programlarını iş birliğiyle düzenlediği Kalebodur, SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin tek destekçisi konumunda bulunuyor.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page