top of page
Ara

Binalar Artık Fotosentez Yapabiliyor



İrlanda'nın başkenti Dublin Printworks Binası'nda sergilenen ve Photo.Synth.Etica olarak adlandırılan sistem, 20 büyük ağacın üretimiyle eşdeğer miktarda havadan CO2 yakalıyor ve depoluyor.

Londra merkezli mimari ve kentsel tasarım firması ecoLogicStudio , iklim değişikliğiyle mücadele etmek için tasarlanmış “kentsel perde” sini duyurdu . Proje, Avrupa Birliği'nin en önemli iklim çalışmalarını yürüten Climate-KIC ile birlikte “küresel iklim değişikliğine çözümlerin hızlandırılması” için geliştirildi.



Dublin'de bulunan prototip, 2 x 7 metre ölçülerindeki 16 modül ile tarihi binanın birinci ve ikinci katını kaplıyor. Her bir modül bir foto-biyoreaktör olarak işlev görüyor: Sistem, dijital olarak tasarlanan özel bir biyoplastik kapta, gün ışığını kullanarak canlı mikro-alg kültürlerinin beslenmesi ve geceleri ışıldayarak salınım yapmaları üzerine çalışıyor.


Biyoplastik içindeki nemli ortam, hava kabarcıkları oluşmasına neden oluyor ve cephenin dibinde filtrasyon işlemi gerçekleşiyor. CO2 ve havanın kirlenmesine neden olan diğer moleküller depolanarak biyokütle haline geliyor. Toplanan biyokütle, fotobiyoreaktörlerin ana yapı malzemesi olan biyoplastik üretiminde kullanılabiliyor. İşlem, her modülün tepesinden salınan filtreli taze oksijen salınımı ile tamamlanıyor.


Yenilikçi filtreleme sisteminin fütüristik mimarinin vizyonları içinde güçlü bir konuma sahip olduğu düşünülüyor.


photo.synthetica sisteminin amaçları, tasarımcıları tarafından şöyle sıralanıyor:


· Yapı ortamına Fotosentez kazanmak


· Güneş enerjisini ekolojik olarak depolamak


· Kentleri karbonsuzlaştırmak


· Binaları biyo-elektrik santrallerine dönüştürmek


· Kirliliği hammaddeye dönüştürmek


· Mimari inovasyon


· Ekolojik kentsel büyüme


· Biyo-bilinçli şehirler için yeni teknolojiler tasarlamak

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page