Burning Man 2018 her yıl olduğu gibi ardında yine renkli görüntüler bıraktı.
Her yıl ABD’nin Nevada Çölü’nde düzenlenen sanat ve eğlence festivali Burning Man , 1990 yılında kapitalizmden uzaklaşmak, parasız refah ve ortak çalışma gibi prensiplerle başlamıştı. Ardından değişen dünyayla birlikte festival de zaman içinde değişime uğradı. Bugün Burning Man denildiğinde akıllara zenginlerin özel tasarım kostümlerle akın ettiği ve sosyal medyadan fotoğrafların paylaşıldığı bir festival geliyor. Küçük bir azınlık ise organizasyon bugün 'Dünyanın en çılgın festivali' olarak bilinse bile festivalin eski ruhunu yaşatmaya çalışıyor.
Black Rock Çölü’nün gündüz çok sıcak gece ise buz gibi soğuk olan hava şartları ve kum fırtınaları eğlenmek için toplanan binlerce kişiye engel olamıyor. Burning Man festivali gücünü müziğin ve sanatı birleştirdiği eğlenceli partilerinden alıyor.
BURNİNG MAN GEÇMİŞİ
İlk Burning Man festivali 1990 yılında Nevada'nın kuzeybatısındaki Black Rock Çölü'nde düzenlenmişti. Her yıl yaklaşık ziyaretçi sayısı 70 bin civarında olan festival alanı, sanatçıların dev enstalasyonlarıyla donatılıyor. Değişmeyen tek unsur ise ortaya inşa edilen 'Tahta Adam'. İsminin anlamı Yanan Adam Festivali olan organizasyonun son gününde ortada bulunan tahta heykel yakılıyor.
Bu yanan heykelin Burning Man'in yaratıcısı Larry Harvey’nin o zamanlar ayrıldığı kız arkadaşını temsl ettiği hikayeler arasında. Fakat Harvey’nin de belirttiği gibi yakılan heykein neyi simgelediği ziyaretçilerin tercihine bırakılıyor.
Uçsuz bucaksız çölü boş bir tuval olarak kullanan Burning Man Festivali, aslında enstalasyonları sergilemek için dünyanın en iyi mekanlarından biri sayılabilir. Her yıl hangi sanatçıların katılacağı ve neler yerleştirecekleri büyük bir merak konusu oluyor.
2018 Burning Man Festivaline Sanat Eserleri açısından bakıldığında ilk olarak The Orb adındaki yansıtıcı küre göze çarpıyor. Medyanın da büyük ilgisini çeken küre, BIGArchitects tarafından tasarlandı. Dünyanın 1:500.000 ölçeğinde modeli olarak tasarlanan ve “dünyayı sevenler için ayna” olarak sunulan mega heykelin 30 ton ağırlığında. Aynı zamanda partilerin hiç durmadığı çölün ortasında görünümüyle dev bir disko topunu andırıyor. 83 metrelik bir çapa sahip küre, 105 metrelik eğimli bir çelik direğe tutunuyor.
100 metrelik bir gökkuşağı ise her iki tarafındaki dik merdivenlerle insanların muhteşem manzaralar için zirveye tırmanmasını sağlıyor. Bir gökkuşağına tırmanmayı kim istemez?
İşte festival boyunca dikkat çeken bazı işler:
コメント