top of page
Ara

Dünyanın İlk Taş Ocağı Oteli Çin’de



Dünyanın ilk taş ocağı oteli, Çin'de açıldı. Otel, Martin Jochman ve  JADE + QA tarafından tasarlandı. 88 metre derinliğinde, su dolu, kullanılmayan bir taş ocağında yer alan 337 odalı Intercontinental Shanghai Wonderland Hotel , yer altına inen 16 katı, yer üstünde sadece iki katı bulunuyor.

2006 yılında uluslararası bir tasarım yarışmasını kazanan Jochman, on yıldan uzun süren bir sürede projeyi ATKINS ile işbirliği içinde geliştirdi. 

II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan taş ocağı, 2000 yılında güncellenen çevre koruma yönetmelikleri nedeniyle kapatılmıştı. 2006 yılında Shimao Group'un başlattığı inşaatın tamamlanması tam 12 yıl sürdü.

12 yıl sonunda olarak çevre üzerindeki etkiyi en aza indirmeyi amaçlayan bir biçimde ayarlanmış bir sualtı restoranı ve akvaryum gibi olanaklara sahip benzersiz bir otel ortaya çıktı.18 katlı otelin sadece 2 katı yerin üstünde.

Otelin girişindeki yeşil çatı, yapının yüksek olmayan girişinin benimsenmesine yardımcı olur. Aşağıda, taş ocağının yanından aşağıya doğru, dikey bir sirkülasyon çekirdeği ve çevrili gözlem asansörleri barındıran muhteşem bir "cam şelale" içinde basamaklanmaktadır. Temel seviyesindeki iki kat su altında kalıyor ve konuk odaları, restoran, bir akvaryum içeriyor. Bu bölümünde ayrıca konferans / balo salonu ve yüzme havuzları yüzey seviyesinde yer alıyor. Su altında olanlar hariç tüm odalarda, taş ocağının duvarlarından dökülen şelale manzarası seyredilebiliyor. Ayrıca madenin yüksekliğinden faydalanarak ziyaretçilere bungee-jumping ve tırmanma olanakları sunuluyor.

Girişte yer alan yeşil çatı, taş ocağı kaya kütlesinin ve gölün termal özelliklerinden faydalanan proje sürdürülebilir doğal bir sistem oluşturuyor. Yaz mevsiminde soğutmayı, kışın ısıtmayı sağlayan benzersiz bir mikro iklim yaratıyor. Kendi jeotermal ve güneş enerjisi kaynaklarıyla günlük enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Bu nedenle, şema dünya çapında terk edilmiş endüstri sahaları için potansiyel kullanımların ilginç bir örneğini sunuyor.

Programın başlangıcında tasarım ekibinin karşı karşıya kaldığı en büyük engel, uçurum yüzlerini dengelemekti. Taş ocağı seviyesindeki temellerin ve alt yapıların tamamlanmasının ardından çelik yapı üzerinde taş ocağı Şubat 2016'da başladı. Dahili donanımlar ve dış çevre düzenlemesi Ekim 2018'de tamamlandı ve 15 Kasım'da halka açıldı.

Dünyanın ilk taş ocağı otelinin tamamlanması, dünyanın en uzun deniz köprüsünü , dünyanın ilk dikey orman şehri ve dünyanın en yüksek atriyumunun sahibi Çin için bir dizi dönüm noktası başarılardan en son noktayı işaret ediyor. En büyük geri dönüşüm tesisi , dünyanın en büyük 3D baskılı beton yaya köprüsü ve dünyanın en büyük buz heykel festivali yine Çin’in gündemdeki Mimari başarıları arasında öne çıkıyor.




0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Eliptik Ev

bottom of page