Açık Akademi Kent Seminerleri, "Geleceğin Kentleri" başlığıyla 30 Ekim – 22 Kasım 2018 tarihleri arasında Kadıköy Belediyesi Akademi'de yapılacak.
Etkinliğin tanıtım metni:
Geleceğin kentleri neye benzeyecek? Bugün gündemimizde olmayan hangi konuları/sorunları ve elbette çözüm yollarını, yarın konuşuyor olacağız? Akıllı kentler ne kadar "akıllı"? Dijital devrimin hızını yakalayabilecek miyiz? Elimizdeki politika enstrümanlarının vadesi ne zaman doluyor? Artan kentsel nüfusun ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve gıdayı dünyamız nasıl üretecek ve daha önemlisi bunların paylaşımı ne kadar adil olacak? Kentsel nüfus hızla yaşlanırken, kentsel mekan ve kurumsal kapasite/perspektif buna ne kadar hazır? Açık Akademi'nin 2018 güz programında bu ve benzeri soruların peşine düşeceğiz. Çünkü gelecek hakkında daha hızlı harekete geçmeliyiz. Dünyamız ve yaşadığımız kent hiçbir zaman durağan olmadı ama günümüzde değişimin hızı bizim düşünme ve eyleme hızımızın ötesine geçmiş durumda. O yüzden bu tartışmalar, bugün için erken, yarın için geç kalınmış konular olabilir. Biz, bu tartışmalara katılarak, yerel yönetimlerin söz konusu süreçlere hazırlığı anlamında mütevazı bir katkı yapmak ve yerel yönetimleri geleceğin gündemlerine adapte olmada daha hazırlıklı kılmak, dahası; sorunlarının-süreçlerinin çoğu zaman kişisel alana indirgenerek ya da başı-sonu belli, kaçınılmaz süreçler olarak tarif edilerek depolitize edildiği bir alanı, politik bağlamlarıyla birlikte tartışmak ve farklı seçeneklerimiz olduğunu göstermek istiyoruz. Yukarıda saydığımız konu başlıklarını siyasetten arındıran yaklaşım, süreçlerin öngörülen haliyle işlemeye devam edeceği kabulüne dayanıyor. Üstelik bu işleyişin üreteceği sorunların en aza indirgenmesi hedefine odaklanmak, bizi alternatif modelleri düşünmekten alıkoyuyor ve yeni politik çıkışların önünü tıkıyor. Kısacası, siyaseti siyasetsizleştiriyor... Biz ise bu seminer dönemimizde ve kapanış etkinliğimizde bu konuları tartışırken, önümüze sunulan tartışma çerçevesini zorlayarak, onu esneterek ve kimi zamanlar onun dışına çıkarak konuşmayı deneyeceğiz ki gelecek hakkında farklı olasılıkların da hayata geçirilebileceğini hatırlatmış olalım...
Program:
30 Ekim Salı 19:00-21:00 Akıllı Kentleşme: Yeni Bir Kent Ütopyası mı? Prof.Dr. Murat Güvenç (Kadir Has Üniversitesi)1 Kasım Perşembe 19:00-21:00 Geleceğin Kentlerinde Ulaşım, Hareketlilik ve Erişilebilirlik Üzerine Düşünceler Prof.Dr. Haluk Gerçek6 Kasım Salı 19:00-21:00 Dijital Dönüşüm: Tehditler ve Fırsatlar Doç.Dr. Kemal Kılıç (Sabancı Üniversitesi)8 Kasım Perşembe 19:00-21:00 Geleceğin Kentlerinde Sosyal İçerme ve Katılım: Yenilikçi Modeller Neler Olabilir? Dr. Itır Akdoğan (TESEV)13 Kasım Salı 19:00-21:00 Kolektif Yaratıcılık Platformları ve Kentsel Dönüşüm Süreçleri Etkileşimi Dr. Umut Ekmekçi (Sabancı Üniversitesi)15 Kasım Perşembe 19:00-21:00 Geleceğin Akıllı Kentlerini Yaratmak Bülent Ekuklu (Microsoft)20 Kasım Salı 19:00-21:00 İklim Krizi Çağında Nasıl Bir Enerji Yönetimi: Enerji Adaleti Nedir? Dr. Cem İskender Aydın (Sabancı Üniversitesi)22 Kasım Perşembe 19:00-21:00 Geleceğin (Yaşlı) Kentleri: Değişen demografik yapı ile kentlerde çeşitlenen ihtiyaçlara dair güncel tartışmalar Doç. Dr. Özgür Arun (Akdeniz Üniversitesi)1 Aralık Cumartesi Kapanış Etkinliği (Etkinlik ayrıntısı önümüzdeki günlerde paylaşılacaktır).
Kimler Katılabilir?
Yerel yönetimlerde, demokratik kitle örgütlerinde, kent konseylerinde, siyasi partilerde yukarıdaki konularla ilgili araştırma yapanlar başta olmak üzere; bu konulara ilgi duyan, araştırmacılar/öğrenciler/vatandaşlar seminer programına başvurabilirler.
Seminerlere katılım ücretsizdir. Kontenjan sınırı olduğundan başvurular içerisinden değerlendirme yapılacak ve seminerler başlamadan önce başvuru sahiplerine bilgi verilecektir.
Comments