top of page
Ara

Genleşmiş Polistiren (EPS), Boyaya Geri Dönüştürülüyor


Genleşmiş Polistiren (EPS), Boyaya Geri Dönüştürülüyor

Genleştirilmiş polistiren (EPS), binalarda ısı yalıtımı ya da akustik için yaygın olarak kullanılan plastik bir malzemedir. Petrolden elde edilen, köpük haldeki kapalı gözenekleri olan ve tipik olarak beyaz renkteki termoplastik bir malzeme olan EPS, farklı renklerde de üretilebilir.


Genleşmiş Polistiren (EPS), Boyaya Geri Dönüştürülüyor-mimarlık akademisi

İnşaatın vazgeçilmezlerinden olan sert plastik köpükleri diğer inşaat işlemlerinde geri dönüşüme sokup tekrar kullanmak mümkün müdür? Araştırmacılar bu sorunun cevabını bulmak için çalıştılar ve sonuç aldılar. Evet, EPS yeni plastik ürünlerin imalatında kullanılmak üzere ezilebilir ve sıkıştırılabilir. Mimari ve kentsel projelerin yapımında boya ve kaplama şeklinde geri dönüştürülebilir ve tekrar yaşayabilir.



EPS bazlı boyalar, 2014 yılında işlenmemiş atıklarla başa çıkmak için teknolojiler keşfetmek isteyen iki Şili kimyagerinin yarattığı bir şirket olan Idea-Tec tarafından geliştirildi.

3 yıllık bir araştırmadan sonra, boya kutusu başına 3.3 ila 5.5 kg EPS geri dönüştürülmesini sağlayan bir çözüm buldular. Yeni bir ham madde yerine atıkların kullanılması, her bir boya tenekesi için CO2 salınımını 15,3 kg; azaltıyor.



Atıklar geri dönüşüm tesisinde teslim ediliyor ve bu işlem için özel olarak tasarlanmış bir makineye giriyorlar. EPS , çeşitli katkı maddeleri ile karıştırıldığında, boya üretimi için hammadde olarak kullanılan bal benzeri bir kıvama sahip oluyor. Farklı teknik özelliklere sahip boyalar elde etmek için aynı işlemler izleniyor, ancak katkı maddeleri ve oranları farklılık gösteriyor.




Geliştirilen ürünler arasında betonarme ve asfalta başarıyla yapışan, karayolu kirişi ve zemin boyaması için yüksek trafik boyaları bulunmakta. Bunlar hızlı bir şekilde yıkanıp kurutulabilir ve püskürtme sistemleri kullanılarak uygulanabilir.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page