Kış festivaliyle ünlü Çin'in Harbin şehrindeki Harbin Opera Evi, Pekin Merkezli MAD Architects mimarlık ofisi tarafından tasarlandı. MAD ekibinin projesi, 2010 yılında Harbin Kültür Adası kapsamında açılan uluslararası yarışmayı kazandı.
Yukarıdan bakıldığında 850.349 metre karelik yapının dış hatları, çevredeki su yollarının ve karlı arazinin bir uzantısı gibi görünüyor.
Opera Binası, etkinliklere ev sahipliği yapan 1.800 dönümlük bir kamusal alan içinde yer alıyor. Yapının gösteriler için iki salonu ve bir galeri alanı bulunuyor. Bu üç bölümün bağlantısı, beyaz alüminyum panellerle dalgal bir formda bağlanmış durumda.
Heykelsi yapıyı tasarlayan MAD mimarlık ofisi kurucusu Mimar Ma Yansong, yapının daha doğal bir yaklaşım sunan mimariler için ilham kaynağı olmasını umuyor ve ekliyor: “Harbin Opera Binası'nın modern mimarlık ve kentsel planlamada eksik olan duygusal bir yönü var”.
Yapı, Harbin İşçi Rekreasyon Merkezi ve Harbin Büyük Meydanı'nı da kapsayan Songhua Nehri'nin yeni sanat alanı Harbin Kültür Adası'nın en önemli bölümünü oluşturuyor.
Çin modern mimarisi genellikle yoğun ve yüksek yapılardan oluşsa da MAD, kar beyazı yapısının rahatlatıcı bir estetiğe sahip olmasını istedi.
Ma, “Binanın ufuk çizgisiyle bir olmasını istiyordum. Bu yüzden arazinin bir parçası gibi hissediliyor” diyor. "Nehir yataklarından suyun akış modelini aldım ve onu modern mimariye dönüştürdüm" diye açıklıyor.
“Binayı rahat ve zaman geçirme isteği yaratan bir mekan olması için açık alanlarla şekillendirdik. İnsanların bir dağ gibi, binaya tırmanabilmesini istedim."
Opera binasına ziyaretçilerin gelmesi için gösteri olması gerekmiyor. Bina her zaman halka açık ve performanslar, düğünler ve piknikler için mekanlara sahip.
Binanın cephesinde en üst noktaya kadar çıkmak için yapılmış kıvrımlı yollar yer alıyor. Ziyaretçilerin yapı ve çevre deneyimini artırmak için gözlem platformlarından manzarayı izlemeleri sağlanıyor.
“İnsanların bakabileceği, girebileceği ve kullanabileceği sanat” diyor Ma. "Bence bu, mimariye getirmek istediğim şey. " Düğün fotoğraflarının çekilmesi için binaya akan Çinli çiftler, bunun başarılı olduğu anlamına geliyor.
Cam duvarlarla kaplı geniş lobi alanı, yapının formuyla uyumlu ve dış mekanla şeffaf bir ilişki kuruyor. Duvarları kaplayan cam paneller, lobi alanı üzerini örterek çatı işlevi de görüyor. Lobide ziyaretçileri Mançurya dişbudak ağacından yapılan dev ahşap heykelsi merdiven karşılıyor.
İç mekanlarda kullanılan ve sonsuzluk hissi yaratan beyazın soğukluğu, Mançurya dişbudak ağacının sıcaklığıyla dengeleniyor.
Harbin Opera Binası, çağdaş beyaz duvarları, yapıya ferahlık sağlayan çatısı ve tonlarca ahşap ile zen estetiğini yansıtıyor.
Ziyaretçiler gösteri için yerlerine geçmeden önce yapının sanatsal tarzının bir parçası haline geliyorlar.
Kış festivalleriyle ünlü Harbin şehrinin kış manzaralarının bir parçası gibi tasarlanan yapı, şeffaf yapısıyla manzarayla devamlı bir ilişki kuruyor.
Dünya standartlarında bir akustiğe sahip olan iki salonu bulunan yapının büyük salonu 1.600 kişilik oturma kapasitesi sağlıyor. 400 koltuklu küçük salon, sahne arkasındaki ses geçirmez panoramik cam ile dış mekana açılıyor.
Comments