top of page
Ara

Hiçbir Yere Götürmeyen Merdivenler : Vessel



New York’ta Hudson Yards’ın iyileştirme projesinin bir parçası olan kamusal alan tasarımı Vessel, 2019 Mart ayında açıldı. İngiliz tasarımcı Thomas Heatherwick tarafından tasarlanan Vessel, içinde dolaşabileceğiniz bir heykel. Gemi anlamına gelen Vessel, dünyanın en yoğun kentlerinden birinde etkileşim ve deneyim sunan bir sanat eseri olarak de tanımlanıyor.

Görünümüyle dev bir bal peteği sepetine benzeyen Vessel, balmumu yerine, birbirine bağlı çelik merdivenlerden yapılmıştır. 154 merdivenle çıkılan 80 bölüme yayılmış toplamda 15 kattaki 2.500 ayrı basamaktan oluşuyor. Toplamda, 600 ton ağırlığındadır.

Tasarımdaki esas fikir, insanların aşağı ve yukarı çıkarak New York’a hiç bakmadıkları açılardan görmesini amaçlıyor. Yapının altıgen tabanı 50 metre çapında. Bu taban, 150 metre genişliğinde bir üst katmana genişler. Vessel’ı aynı anda 1.000 kişi kullanabilir.

Heatherwick Studios ekibi, Vessel'ı her katın segmentlere ayrılabileceği şekilde tasarladı. Bronz çelik ve beton parçaları, İtalya’daki bir fabrikada üretildi. New York'a gönderildiğinde, bu bölümler dev bir 3D yapboz gibi bir araya getirildi.

Vessel, antreman yapmak isteyen ziyaretçilerin de tercihi olabilir. Ama tercihi bu olmayanlar için her katta asansörler bulunuyor.

Tasarımcının Çıkış Noktası

Vessel’ın arkasındaki ilham, basit bir ahşap merdivenden yola çıktı. Heatherwick, terk edilmiş bir binada merdiveni gördü ve hiçbir yere götürmeyen adımların garipliği tarafından vuruldu. Heatherwick ayrıca, etkilenen birçok basamakla birlikte Hint Merdivenleri, orman jantları ve Busby Berkeley müzikallerini de gösterdi.

Yapının ayrıca 1950'lerde ve 60'larda Hollandalı sanatçı MC Escher tarafından üretilen sonsuz merdiven görüntüleri ile net bir bağlantısı var. Bu görüntüler hakkında fikriniz ne olursa olsun, sıra dışı olduklarını inkar edemezsiniz. Aynı şey Vessel için de söylenebilir. Çünkü tasarımın açıklanmasından bu yana, hakkında çok konuşulan yapılardan biri oldu.

Vessel’i kim ödedi?

Vessel ücretsiz bir kamu sanatı kurumu ise, faturası kim ödedi? Cevap, Hudson Yards'ın sahibi olan milyarder gayrimenkul geliştiricisi Stephen Ross. Hudson Yards şu anda ABD tarihindeki en büyük özel emlak geliştirme şirketi. Ross, şirketin sahibi ve futbol takımı Miami Dolphins'in sahibi.

Tamamlandığında, Hudson Yard kompleksi konut alanı, ofis alanı ve alışveriş merkezini içerecek. Ancak Ross turistleri yeni kompleksine çekmek için büyük, anıtsal bir tasarım yerine Vessel’ı tercih etti. Ross'un ortaklarından bazıları, Vessel'in büyüklüğünü ve amacını sorguladı, ancak Ross çok kararlı ve Paris'teki Eyfel Kulesi gibi New York'un simgesi olacağını düşünüyor.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Eliptik Ev

bottom of page