Slovenya - İtalya sınırındaki Kanin Dağı'na kondurulan ve çarpıcı görünümüyle ilgi odağı olan kış kabini, OFIS Mimarlık Ofisi tarafından tasarlandı. OFIS Architects, Fransa ve Slovenya'da ofislerinde uluslararası projelere imza atıyor.
Kanin Dağı, etrafındaki tatil köyleriyle şirin ve küçük bir kasaba olan Bovec’in üzerinde bulunuyor. 1. Dünya savaşında önemi olan dağlık arazide hala savaşın kalıntıları bulunabiliyor. Kabinin bulunduğu nokta, Slovenya Dağcıları Derneği ve PD Bovec işbirliğiyle Triglav, Soca Vadisi ve Adriyatik Denizi’ni kapsayan 360 derecelik manzarası nedeniyle seçildi.
Tasarım ekibi, ulaşılması zor ve sert iklime sahip dağdaki kabinin; rüzgara, kara, toprak kaymasına ve engebeli araziye formuyla cevap verdiğini belirtiyor. Minimum genişlikte tasarlanan kabin, doğa şartlarıyla sağlam bir mücadele verirken doğanın bir parçasıymış gibi duruyor.
Bu uyumu ve uygunluğu, yapı tasarımının çevresel faktörlerle olan neden sonuç ilişkisini ifade ediyor. Vahşi doğanın üzerinde en az alanı kaplayan duruşu ise, doğal kaynaklara saygıyı temsil ediyor.
Kış kabini, Kanin Dağı'na tırmanan dağcıların kullanımı için tasarlandı. Bulunduğu bölgeye sadece helikopterle ve tırmanarak ulaşılabiliyor. Bu nedenle maksimum ağırlık ve denge sınırları göz önünde bulundurularak tamamen atölyede inşa edildi.
Kabinin doğa tutkunları, mağaracılar, dağcılar ve romantikler için popüler bir destinasyon olması bekleniyor. Kanin Kış Kabini, üç katlı dinlenme bölümleriyle organize edilmiş ahşap iç mekana sahip. Ranza işlevi gören platformlar, geniş camlı panoramik pencerenin sunduğu manzara yönünde sıralanıyor. İç tasarım, gerektiğinde dokuz dağcıya kadar konaklama alanı sağlayabiliyor.
Yılın yarısından fazlasında karla kaplı bölgede, kışın hava şartları oldukça sert. Kışın yağmur ve kar yağışlı geçen bölgede karın derinliği 10 metreye kadar ulaşabiliyor. Bovec'de ölçülen yağmur yoğunluğu ise metrekare başına 363 litreyi buluyor. Ayrıca mağara ve uçurumlarla dolu dağlık bölgede zaman zaman depremler meydana geliyor.
Kabinin dağın tepesindeki aşırı koşullara direnç gösteren müstakil ahşap kabuklarının geliştirilmesi için, PZS, PD Bovec, JZS, OFIS Architects ve CBD yapı mühendisleri işbirliği içinde çalıştı. Bağışlarla yapılan kabinin kurulumunda bir çok görevli çalıştı.
Kabin yerleşimi ve ulaşım son derece zor bir operasyonla Slovenya Silahlı Kuvvetleri helikopter ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Kötü hava koşulları ve beklenmedik türbülanslar, ancak üçüncü girişimde kabinin yerleştirilip sabitlenmesine izin verdi. Yapım yılı 2016 olan kabinin, toplam alanı 9.7 metrekare.
Yapıda Roxul, Hilti, REFLEX, Geobrugg, Ravago, EPRO, CBD, AS Domzale, Marmet, Alucubond markalarına ait malzemeler kullanıldı.
Yapının fotoğrafları ise Janez Martincic ve Ales Gregoric imzası taşıyor.
Comentários