top of page
Ara

Malzeme Sözlüğü: Gazbeton

Güncelleme tarihi: 29 Eki 2018


Gazbeton;. basınçlı buhar altında çimento, silisli kum, kireç ve sudan oluşan içeriğin sertleşmesiyle oluşan, yüzde 84’ü durgun hava içeren gözenekleri olan yapı malzemesidir.


gazbeton bloklar

Gazbeton yapı elemanları: çatı ve döşeme elemanları, taşıyıcı düşey duvar elemanları, yatay ve düşey duvar elemanları, bölme panoları, lentolar ve söveler gibi donatılı elemanlar ile duvar blokları, taşıyıcı bloklar, asmolen bloklar, yalıtım plakları ve U bloklar gibi donatısız elemanlardan oluşur.


Taşıyıcı (donatılı) ve taşıyıcı olmayan (donatısız) şekilde üretilir. Isı yalıtımı değeri yüksek, hafif, yangına ve deprem etkilerine karşı dayanımı yeterlidir. Bununla birlikte, birim hacim ağırlığı, basınç, çekme ve kayma dayanımları ile elastisite modülü betonarme ve taşıyıcı tuğlaya göre düşüktür. Uygun tasarlanan ve üretilen gazbeton yapılar yükler altında elastoplastik bir davranış göstermekte olup enerji yutma kapasiteleri gevrek elemanlara göre oldukça yüksektir.

Taşıyıcı özelliği olan ve olmayan gazbeton elemanlar; yüzey düzgünlükleri, kolay işlenebilirlikleri, sağlıklı mekânlar yaratması, çevreye zarar vermemesi, hafilikleri, yangına dayanıklılıkları, üstün ısı yalıtım özellikleri, yükler altında yeterli dayanımları, her mevsimde kolay ve hızlı bir biçimde uygulanabilmeleri nedenleriyle yoğun olarak tercih edilmektedir.

Diğer etkenlerin yanında, deprem bölgelerinde kullanılmalarının en önemli nedeni yapıya sağladıkları hafifliktir. Deprem yükleri yapı ağırlığının bir yüzdesi büyüklüğünde olduğundan yapı ağırlığı ne kadar az ise yapıya etkimesi beklenen deprem yükleri de o oranda azalacaktır.

0 yorum
bottom of page