top of page
Ara

Yurt Dışında Mimarlık Eğitimi

Güncelleme tarihi: 3 Nis 2019



Yurtdışında Mimarlık Eğitimi

Mimarlık Akademisi içerik dizisine konu olarak seçtiğimiz Mimarlık Eğitimi, Türkiye’deki mimarlık ortamında tartışılan konuların başında geliyor.

Tasarım ve mimarlık eğitiminin mesleğe yansıması, eğitimin niteliği konusundaki düzenli üretilen video içerikleri kaçırmamak için Mimarlık Akademisi Youtube sayfasına abone olabilirsiniz. Video içerikler için yaptığımız araştırmaları ise üretim sürecinde paylaştığımız yazılarla bu sayfadan takip edebilirsiniz. Böylece üretim sürecini takip ettiğiniz videoları, araştırmanın bir sonucu olarak izleyebilirsiniz.


Yurtdışında Mimarlık Eğitimi

Türkiye’de mimarlık okumak ve yurt dışında mimarlık okumak tam olarak ne anlama gelir, arasındaki farklar nelerdir konusuna geçmeden bu yazımızda Yurt dışında Mimarlık eğitimi veren üniversiteleri kısaca özetliyoruz.

Yurt dışında en fazla başvurulan üniversitelerin mimarlık bölümleri için Mimarlık Akademisi’nin derlediği kısa bilgiler:



Greenwich Üniversitesi / İngiltere:

Greenwich Üniversitesi (University of Greenwich) Londra’nın Greenwich bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesi.

Üniversitenin ana kampüsü Londra’nın batısında Thames Nehri’nin güneyinde, merkez Greenwich’de, eski Kraliyet Donanma Koleji’nin bulunduğu mevkide. Bu mevki daha önceden “Kraliyet Greenwich Rasathanesi” olup sıfır derece Greenwich meridiyeninin geçtiği kabul edilen mevkidir. Buradaki yapılar UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alır.

Zamanın başlangıç noktası olan Greenwich, sanal olarak günlerin değiştiği boylamlarım tam karşısına gelen dünyadaki tek yerdir. Masal tepesini andıran rasathane, dağların eteğinde kraliçenin evi, nehir kenarında Unesco tarafından korunmaya alınmış binalar bulunur. Ilıman iklime sahiptir.


Greenwich Üniversitesi / İngiltere:

Kamuya ait olan üniversite 1890 yılında kurulmuştur. Güney Londra ve kuzey Kent dahil olmak üzere 3 adet kampüse sahiptir. The People and Planet Green Leauge tarafından 2012 yılında İngiltere’nin en yeşil üniversitesi seçilmiştir.


Heriot-Watt Üniversitesi / İngiltere:

Tasarım (Moda ve Sanat), İç Mimarlık


Heriot-Watt Üniversitesi / İngiltere:

1821’de Edinburgh Sanat Okulu adıyla kurulan Heriot Watt Üniversitesi, daha sonra dünyanın ilk mekanik enstitüsü ünvanını almıştır.

Üniversite, Edingburgh şehrinin batısında yer alır. 380 hektarlık bir alana kurulan okul, yaklaşık 150 ülkeden öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.

Üç adet kampüsü bulunan üniversite, Birleşik Krallıkta bulunan sekizinci en eski üniversitedir.


Londra Metropolitan Üniversitesi / İngiltere:


Londra Metropolitan Üniversitesi / İngiltere:

1848 yılında genç erkek akşam okulu olarak kurulan okul daha sonra üniversiteye eğitimi vermeye başlamıştır. 35.00’den fazla öğrencisiyle Londra’nın en büyük üniversitesi olma özelliğini taşır.


Texas Tech Üniversitesi / ABD :

Mimarlık, İç Mimarlık

Texas Tech University Lubbock, Teksas’da bulunan 35.134 kayıtlı öğrencisiyle, 1925 yılında kurulmuş, Birleşik Devletlerin batısında yer alan en iyi teknik üniversitelerinden biridir. Bu üniversite her türlü tesis ve gereksinim için yeterince büyük ve her öğrenci ile birebir ilgilenilebilecek kadar da küçüktür.


Texas Tech University Lubbock

Üniversitenin 150 lisans programı, 103 yüksek lisans programı ve 60 doktora programı sunmaktadır. Texas Tech, Wall Street Journal’a göre, hükümet ve kurumsal işverenler tarafından aranan mezunların diplomalarını aldığı ABD’nin en iyi 25 Üniversitesi arasında yer almaktadır.


Louisiana Tech Üniversitesi / ABD :

Mimarlık

1894 yılında kurulan, Louisiana Tech University 130 yıllık bir akademik geçmişe sahiptir. Üniversite, sessiz bir kuzey Louisiana kasabası olan Ruston’un kalbinde yer almaktadır. Louisiana Tech yaklaşık olarak 2500 lisansüstü düzeyde eğitim alan öğrenci nüfusu da dahil olmak üzere 11.000 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır.


Louisiana Tech Üniversitesi / ABD :

Louisiana Tech University kısa sure önce US News & World Report tarafından bir Tier One üniversitesi seçilmiştir. Louisiana Eyalet Sisteminin 9 üyeli üniversiteleri arasında Louisiana Tech Üniversitesi Tier One sıralamasına girebilen tek okuldur. Buna ek olarak Forbes LTU’ya Amerika’daki en başarılı 200 üniversite sıralamasında, Newsweek dergisi ise 2012 yılında en uygun fiyatlı okullar arasında Louisiana Tech’e 13. sırada yer vermiştir.

Üniversitenin, en popülerleri Sosyal Bilimler, İşletme, Eğitim ve Sağlık birimleri olmak üzere, 5 fakültesi bulunmaktadır.


Viyana Teknik Üniversitesi /Avusturya :

Mimarlık

Viyana Teknik Üniversitesi (TU Wien) geniş kültür yelpazesine sahip kozmopolitan bir şehirde, Avrupa’nın merkezinde kurulmuştur. Yaklaşık iki asırdan beri, Viyana Teknik Üniversitesi geliştirme hizmetleri için araştırma, eğitim ve öğrenim merkezi olmuştur.


Viyana Teknik Üniversitesi /Avusturya :

Viyana Teknik Üniversitesi Avrupa’daki en başarılı ilk 10 teknik üniversite arasındadır. Ayrıca Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.


Budapeşte Teknik Üniversitesi / Macaristan :

Mimarlık

Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi, Budapeşte’nin en populer ve turistik yerlerinden olan Tuna nehri kıyısında, iki köprünün arasında bulunmaktadır. Ulaşım çok kolay ve rahattır. Üniversite 8 farklı fakültede İngilizce olarak eğitim vermektedir.


Budapeşte Teknik Üniversitesi / Macaristan :

Kuruluşu 1782 yılına kadar uzanan Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi, Macaristan’da olduğu kadar Avrupa ve dünya genelinde de çok önemli bir üniversitedir. 8 farklı fakülte bünyesinde 110 departmana sahip olan üniversitede1100 akademisyen ve 400 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Üniversitede 50 farklı ülkeden yaklaşık 14000 öğrenci eğitim almaktadır. Macaristanda alınan mühendislik diplomalarının yaklaşık %70’i bu üniversiteden alınıyor.


Pecs Üniversitesi / Macaristan :

Mimarlık

Ülkenin en eski üniversitesi olan Pecs Üniversitesi 1367 yılında kurulmuş, I. Dünya Savaşı sonrası yeniden yapılandırılmıştır. Macaristan’ın en eski Devlet Üniversitesidir. Pecs Üniversitesi geniş araştırma ve eğitim aktiviteleri ile Macaristan’ın en değerli yüksek öğretim kurumlarından biridir. Üniversite 35.000 öğrenciye, 2.000 öğretim üyesi ile 10 fakültede eğitim vermektedir.


 Pecs Üniversitesi / Macaristan :

Özellikle Tıp Fakültesi, yabancı öğrenciler için Avrupa’daki en kaliteli eğitim seçeneklerinden biri olduğundan yoğun olarak tercih edilmektedir.


School of Form / Polonya :

School Of Formun bünyesinde Görsel İletişim Tasarımı Bölümü ve Ürün Tasarımı Bölümü olmak üzere iki bölüm bulunur;


School of Form / Polonya :

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü: Dizayn tasarımı, Ürün sistemleri, 3D modelling, Kullanıcı tecrübeleri vb. dersler bulunur. Eğitim süresi 7 sömestr yani 3,5 yıl sürer.

Ürün Tasarımı Bölümü: Her proje araştırma ile başlar, dersler seramik, kumaş ve ahşap ile uygulamalı işlenir. Partner firmalarla ortak tasarım dersleri yapılarak uygulamalı saha eğitimi alınır. Eğitim süresi 7 sömestr yani 3,5 yıl sürer.


Ukrayna Odessa Mühendislik ve Mimarlık Akademisi:

Mimarlık

Ukrayna’nın en büyük eğitim merkezlerinden biri olan Odessa Mühendislik ve Mimarlık Akademisi, 7 eğitim binası kapsamında yabancı dil, özel laboratuvarlar, geniş bir kütüphane ve bilgisayar odaları gibi imkanlar sunmaktadır. Okula kayıt olan yabancı öğrenciler adına tanınan yurt imkânı büyük bir önem teşkil etmektedir. Geniş bir olanağı bünyesinde tutan okulun içerisinde ayrıca tüm öğrenciler adına öğrenci polikliniği ve sağlık merkezi bulunmaktadır. Aynı zamanda sportif ve kültürel alanda farklı alternatifler verilmekte ve öğrenim süresi boyunca bütün bu olanaklardan yararlanılabilmektedir. Ukrayna’da mühendislik ya da mimarlık eğitimi almak isteyen ve aynı zamanda ekonomik ve sosyal bir şehirde yaşamak isteyen öğrencilerin en fazla başvurduğu üniversitelerden olan okul, kaliteli eğitim olanaklarının yüksek olduğu kurumlardandır.


Ukrayna Odessa Mühendislik ve Mimarlık Akademisi

Rusça dili ile eğitim verilen okulda, Ukrayna’da farklı dilleri de öğrenmek adına kaliteli bir eğitim almak isteyen öğrenciler için tercih edilen bir üniversite olarak ön plana çıkmaktadır. Mezuniyet sonrası ana dilleri gibi Rusça konuşma fırsatı yakalayan öğrenciler için iş olanakları oldukça bir seçenek halini almaktadır. Okul İçerisinde Ekonomi ve Yapı Yönetimi Fakültesi, Endüstri ve Mühendislik Fakültesi, İnşaat Teknolojileri Fakültesi ya da Yapı Hidrolik Sistemleri ile Sıhhi mühendislik Fakültesi için üniversite puanına bakılmaksızın tüm öğrenciler adına istediği bir bölümü seçerek eğitim hayatına başlama fırsatı verilmektedir.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page