top of page
Ara

Tarihi Kalelerin Yeniden Doğuşu

Birleşik Krallık'ta sıklıkla karşılaşılan yıkılmış kaleler ve şatolar, görsel tasarımcıların çalışmasıyla ilk günkü hallerine döndü. Seyretmesi keyifli bu dönüşümlere göz atmanızı tavsiye ederiz.



Zamanda yolculuk yapmak henüz mümkün değil ama bu yapıların günümüz görsel teknolojileriyle görünümlerini canlandırmak mümkün. Bu fikirden yola çıkan iki görsel tasarım stüdyosu Onward ve NoeMam Studios ; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da altı yıkık kaleyi yeniden canlandırmak için güçlerini birleştirdi.

Ortaya çıkan görseller, bize geçtiğimiz yüzyılda kral ve kraliçelerin konakladığı yapıları göstererek yaşanan ihtişamlı atmosferi anlatıyor. İşte kısa hikayeleriyle birlikte yıkılmış kalelerin dönüşümleri:

Dunluce Kalesi, Kuzey İrlanda
Dunluce Kalesi, Kuzey İrlanda

1. Dunluce Kalesi, Kuzey İrlanda

Dunluce Kalesi, İngiltere kaleleri arasında en dramatik hikayelerden birine sahiptir. 1500'lü yıllatın başında inşa edilen yapu, 1639 yılına kadar kullanıldı. İngiltere 2. Kontu Antrim ve ailesi, uçurumun kenarında konumlanan kalede akşam yemeğini beklerken mutfak personeliyle birlikte denize dökülmüştü.


Dunstanburgh Kalesi, Northumberland, İngiltere
Dunstanburgh Kalesi, Northumberland, İngiltere

2.Dunstanburgh Kalesi, Northumberland, İngiltere

Kral 2.Edward'ın güçlü baronlarından Lancaster'dan Earl Thomas tarafından kral ile ilişkilerin güçlenmesi için inşa ettirildi. Ancak, inşaat tamamlanamadan önce idam edildi.


Bothwell Kalesi, South Lanarkshire, İskoçya
Bothwell Kalesi, South Lanarkshire, İskoçya

3.Bothwell Kalesi, South Lanarkshire, İskoçya

Kalenin sakinleri için bir sığınak olarak kullanılan Bothwell Kalesi'nin, “silindirik ana kulesi” nin bir dizi kuşatmada harap olması dikkat çekicidir. Clyde Nehri'ni geçerek sevgilisiyle el ele geçen kalenin asil kadınlarından Bonnie Jean'ın hayaleti, Cadılar Bayramı hikayelerine hala konu olmaktadır.


Goodrich Kalesi, Herefordshire, İngiltere
Goodrich Kalesi, Herefordshire, İngiltere

4.Goodrich Kalesi, Herefordshire, İngiltere

1102 yılında inşa edilen o yüzyılda fantastik olarak adlandırılan Goodrich Kalesi, Godric Mappestone tarafından güçlendirilmiştir. Kalenin isminin buradan geldiği tahmin ediliyor. 1642-46 yılları arasındaki savaşlara kadar, kale ciddi hasar görebilen bir yer değildi. Cromwell'in ordusu tarafından, bu amaç için özel olarak üretilen Roaring Meg adında 200 kiloluk toplarla yıkıldı.


Caerlaverock Kalesi, Dumfries ve Galloway, İskoçya
Caerlaverock Kalesi, Dumfries ve Galloway, İskoçya

5.Caerlaverock Kalesi, Dumfries ve Galloway, İskoçya

İngiltere'nin tek konik başlıklı kalesi üç dönemli bir tarihe sahiptir: 1280'lerde inşa edilmiş, İngiliz ordusunun eline düşmesini engellemek için 14. yüzyılda Sir Robert Bruce'un talimatıyla kısmen ortadan kaldırılmıştır.Yeniden inşa edildikten sonra, 1570 yılında Sussex Kontu tarafından kuşatıldıktan sonra tekrar parçalara ayrıldı. Yeniden inşa edildiğinde, Bishops Savaşı sırasında on üç haftalık bir kuşatma yeniden yıkılmasıyla sonuçlandı; ve kale bugünkü halini aldı.


Kidwelly Kalesi, Dyfed, Galler
Kidwelly Kalesi, Dyfed, Galler

6.Kidwelly Kalesi, Dyfed, Galler

Kidwelly Kalesi, Galler'in güneybatısında 1106 yılı civarında başlangıçta ahşap bir yapı olarak inşa edildi. 1300'lü yılların son 10 ayında Dwr isyanı patladı ve Owain Glyn kuşatmasına dayanacak şekilde büyük bir taş takviyesi yapıldı.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page