top of page
Ara

Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi

Güncelleme tarihi: 19 Kas 2018

Güney Afrika’nın başkenti Cape Town’da yer alan Zeitz Afrika Çağdaş Sanat Müzesi (Zeitz MOCAA), endüstriyel bir yapının sanat yapısına dönüşmesinin en heyecan verici örneklerinden biri.

Londra merkezli uluslararası mimarlık ofisi Heatherwick Studio tasarımcıları, yapım yılı 1921 olan tarihi tahıl deposundan, dünyaca ünlü sergilere ev sahipliği yapan eşsiz bir müze yarattı. 1990 yılından beri kullanılmayan silo, Cape Town'un endüstriyel ve ekonomik tarihinde simgesel öneme sahip bir anıt olarak görülüyor.


Jochen ZEITZ Zeitz MOCAA Kurucusu ve Başkanı

30 milyon pound maliyetindeki projenin geliştirilmesi V & A Waterfront ve Jochen Zeitz ortaklıklığıyla yapıldı. Müze, Afrika'nın en çok ziyaret edilen kültürel ve tarihi merkezlerin kalbinde kar amacı gütmeyen bir kamu kültür kurumu olarak kuruldu.









Tarihi limanın arkasında yer alan ve 50 yıl boyunca Afrika'nın en yüksek yapısı olan müzeden, ikonik Masa Dağı'nın yanı sıra okyanus, kent silüeti ve dağ zirvelerinin manzarası izlenebiliyor. Bu sayede ziyaretçiler, yapının mimarisinin yanı sıra, çevresel etkilerle de benzersiz bir deneyim yaşıyor. Müzenin ziyaretçi sayısı günde 100.000 kişiye kadar çıkıyor.

Tarihi kulelerin oyulması ve iç duvarlardaki şekillendirme sayesinde içeride görkemli bir atmosfere yaratıldı. Müzenin toplam 9 katı bulunuyor.

Müzenin merkezinde bulunan galeriler ve orta avlu alanı, binayı saran kırk iki tüpün yoğun hücresel yapısından oyuldu.


Endüstriyel yapıdan miras kalan ve duvarların yeniden şekillendirilmesi sonucunda ortaya çıkan görünüm, ziyaretçilere görkemli bir atmosfer sunuyor.

9.500 metrekarelik alana sahi müzede sergi alanlarının dışında, sosyal alanlar ve The Silo isimli otel de yer alıyor.

6,000 metrekarelik sergi alanında 80 adet sergileme alanı, çatıda yer alan bir heykel bahçesi, son teknolojiyle donatılan depolama ve koruma alanları, bir kitap mağazası, restoran, bar ve okuma odaları bulunuyor.

Müzede ayrıca Kostüm Enstitüsü ve Sanat Eğitim Merkezinin de yer alması planlanıyor.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page