top of page
Ara

Tarihi Fenix Deposu’na Modern Bir Dokunuş

Çin merkezli uluslar arası mimarlık ofisi Mad Architects, Rotterdam’daki tarihi Fenix Deposunun restorasyon projesi kapsamında, dokuya tam tamına zıt bir manzara seyir kulesi tasarladı. Parlak metalik renkli bu modern seyir platformu, tarihi yapıda sanatsal bir dinamizm yarattı.


Restorasyon projesi, geçmişte dünyanın en büyük depolarından olan Fenix Deposu’nun unutulmuş tarihini ortaya çıkarmak için Droom en Daad Vakfı tarafından yaptırılıyor. Droom en Daad Vakfı , 2016 yılında Rotterdam şehrini korumak ve iyileştirmek amacıyla kuruldu.


Fenix Deposu, 1923 yılında resmi olarak dünyanın en büyük deposu olarak açıklandı.
Fenix Deposu, 1923 yılında resmi olarak dünyanın en büyük deposu olarak açıklandı.

Rotterdam limanının güney kıyılarında, Avrupa'nın en eski Çin mahallelerinin birinde bulunan tarihi depo, konumuyla da kültürel bir önem taşıyor. Katendrecht bölgesi Çin kültürünün kendisine Avrupa'da yer bulduğu ilk yerlerden olarak tanımlanıyor. Deponun yer aldığı liman, bölgenin göç tarihinin simgelerinden biri olarak korunuyor. Geçmişte milyonlarca Avrupalı göçmen, bu limanda yakınlarıyla vedalaşarak eskiden göçmenlerin Amerika'da ilk ayak bastıkları yer olan Ellis Adası'na ulaşıyorlardı.


Proje ayrıca, Mad Mimarlık gibi Çin merkezli bir mimari ofisin Avrupa çalıştığı ilk kamusal kültür yapısı olma özelliğini taşıyor.

Mad tasarımcıları, depoyu ziyaret edenleri seyir terasına davet eden modern rampanın yanı sıra katları bağlayan merdiven ve herkesin kullanımına açık bir avlu tasarlıyor. Yeni ve eskinin zıtlığıyla çarpıcı bir etki yaratan tasarım, parlak dokusuyla mekanda ferahlık sağlıyor.


MAD Mimarlık Ofisi'nin genç kurucusu Ma Yansong, proje hakkında görüşlerini

" İnsanlara keyif veren ve tarihi depo içinde harekete teşvik eden dinamik bir dönüşüm yaratmaktan gurur duyuyoruz. Fenix, geçmiş, bugün ve gelecek hakkında meraka ve keşfe ilham kaynağı olacak. "

cümleleriyle açıklıyor.


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page