top of page
Ara

Malzeme Sözlüğü / Parke

Parke nedir?

Parke, meşe, gürgen, kayın gibi sert ağaç kerestelerinin makinelerde işlenmesi ile elde edilen dar, uzun ve zıvana lambalı yer döşemesidir.

Masif ya da kalın parke olarak anılan parkelerde kalınlıklar yüzde 2'lik toleransla 17 ve 22 milimetredir. Genişlikler 5'er milimetrik farkla 30-100 mm arasında değişkenlik gösterir. Uzunluklar ise 50'şer milimetrik farkla 200-1000 milimetre arasındadır.

Döşeme uygulamasına göre, balıksırtı, zikzaklı, haneli, mozaik ve İngiliz biçimi gibi çeşitlere ayrılır.


Parke çeşitleri:


Ahşap mozaik parke

Ahşap mozaik parke, Roma mozaiği gibi, atölyelerde, kareler meydana getirecek şekilde bir kağıda yapıştırılan 1 cm kalınlığında, 2x10 cm'lik ahşap parçalardan ibaret döşeme kaplamasıdır. Bu kareler, mala perdahlı ve yüksek dozlu çimento şap üzerine özel bir tutkalla yapıştırılır.


Laminat parke

Laminat parke, basılan yüzeyi laminat kaplanmış, tabakalı ince parkeye deniyor.

Laminat parke ağaç sektörünün yan ürünleri olan talaş kırpıntı gibi ürünlerin yüksek ısılı işlemler altında birleştirilerek (preslenerek) laminat parkenin orta tabakasındaki yüksek dayanımlı ağaç lifler yanı HDF oluşturur.

HDF dediğimiz orta tabakanın üzeri dekor kağıdı ve yüksek kalitedeki koruma tabakası ile kaplanarak laminat parkenin imalatı tamamlanmaktadır.

Laminat parkeler kullanım sınıfı olarak tanımlanan kriterlerle birbirlerinden ayrılırlar. Kullanım sınıfı belirleyen kod sistemi 2 haneli bir rakamdan oluşmaktadır(23-31-32). Rakam büyüdükçe laminat parkenin aşınmaya ve insan trafiğine olan direnci artar yani rakam büyüdükçe kalite artmaktadır. Piyasa da en çok tüketilen malzeme 31 class'tır. Laminat parkenin temel yapısı ;

1. Overlay : Selülozik esaslı film tabakasıdır. içinde alüminyum oksit parçacıkları bulunur. Alümiyum oksit parçaları aşınma çizilme ısıya karşı mukavemeti sağlar. laminat parkeyi benzer türevlerden ayıran en önemli özelliktir. 2. Desen kağıdı :hertürlü renk ve desende üretilebilir. kaliteli odun hammaddesinden üretilen ileri teknoloji ile print edilen kağıt film tabakasıdır. 3. Hdf :E1 normuna göre üretilmiş,sağlam,yüksek basınca karşı dirençli taşıyıcı levha. 4. Balans kağıdı Stabilizasyonu sağlayan selülozik kağıt film tabaka.Nem ve çarpılma önleyici.

Lamine parke:

Üstte iyi cins ahşap, altta daha düşük nitelikli ağaç kullanılarak tabakalar halinde yapılan hazır cilalı parkeye denir.

Lamine parke, genellikle iki ya da üç katman olarak üretilir. Alt katmanlarda genellikle düşük değerdeki herhangi bir ağaç ya da kontrplak kullanılır. Bu tabakada en yaygın kullanılan ağaç türü İngilizce’de rubberwood olarak adlandırılan botanik ismi ise hevea brasiliensis olan ağaçtır. Üst katmanda ise ağacın bizzat kendisi bulunur. Lamine parkenin masif parkeden pahalı olmasının nedeni ise üreticiye olan maliyeti masif parkeye oranla çok daha yüksek bir üretim teknolojisi kullanılması ve cilalı, boyalı, eskitilmiş vb. seçeneklerle satışa sunulmasıdır. Masif parkede bu tür üst yüzey işlemleri ve malzemeleri dışarıdan temin edilir ve uygulanır. Lamine parkedeki “lamine” kelimesi yapıştırma anlamındadır ve birbirine yapışan katmanlardan oluşmuş bir malzemeyi ifade eder. Standart lamine parkelerdeki üst katman kalınlığı 3-6 mm civarındadır. Son zamanlarda piyasaya giren ve piyasada yer edinebilmek ve daha fazla satış rakamlarına ulaşabilmek için standart dışı lamine parkeler kontrplak üzerine 1-2 mm kalınlığında papel kaplamaların kullanılmasıyla üretilmektedir. Ne yazık ki, 1-2 mm kalınlığında gerçek ahşaba sahip olan bir lamine parke ağacın gerçek dokusunu bile veremez. Ancak maalesef ülkemizde tüketiciler ucuz ürün alma mantığıyla hareket ederek çok büyük yanılgıya düşmektedirler. Bunun yanında 1-2 mm hatta 2,5 mm kalınlığında olan lamine parkeler 1 ya da 2 defa silindikten sonra ömürlerini tamamlarlar çünkü artık en alt tabakadaki ağaca kadar inilmiştir. Bu sebeple lamine parke seçiminde üst katmandaki ağacın kalınlığına dikkat edilmelidir.

Lamine parke seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise ister tek parça (plank) ister üç parça (3-strip) olsun, parçalar yan yana birleştirildiğinde arada kot farkının olmaması ve parçaların birbirlerine sıkı kenetlenmesidir. Aksi halde en ufak bir ıslaklık unsurunda su parçacıkları ahşabın arasına sızar ve çalışmasına sebebiyet verebilir.

İki katmanlı olarak üretilen lamine parkeler üç katmanlı lamine parkelere göre daha esnek bir malzemedir. Bu malzemenin zemin ile ilgili problemleri olan mekanlarda tercih edilmelidir. Bu sebeple iki katmanlı lamine parke yere yapıştırılarak uygulanmalı, yüzer sistem olarak tanımlanan yöntem uygulanmamalıdır. Aksi halde aynı laminat parkedeki gibi uygulama yapılan alanda yer yer ses üretme problemi ile karşılaşabilinir.


Masif parke

Masif parke, tamamı değerli ağaçtan oluşan, katmansız, homojen yapıda olan parke çeşididir.

Ahşapın kimyasal yapısına herhangi bir müdahalede bulunulmadan kendi doğal yapısı korunan ahşap yer kaplama malzemesidir. Çeşitli ebatlarda üretile bilen masif parkenin yüzeyleri düzgün kısa ve uzun kenarlara açılan lamba zıvanalar ile sağ ve sol olarak birbirilerine birleşmesi sonucu zemine yapıştırılması mümkündür. Genel olarak masif parke 14mm ve 22mm olarak kalınlıkları değişkenlik gösterebilir. masif parke özelliği itibari ile defalarca sistre edilebilir ve ilk gün ki gibi görünüm sağlayabilir.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page