top of page
Ara

Chongqing Guangdong Kitabevi



Çin’in Chongqing şehrindeki kitabevi, kitap sergileme ve okuma alanlarının düzenlemesiyle müşterilerine farklı bir deneyim sunuyor. Kitap okumayı sevmeyen birinin bile bu mekanda olmaktan keyif alacağını tahmin etmek zor değil.

Dünyanın en büyük dağ ve nehirlerinden içinde yer alan Chongqing, sürprizlerle, harika ve büyüleyici köşelerle dolu bir şehir. Şehrin antik çağlardan beri, manzarası ve sayısız tarihi yeri sayesinde birçok antik yazara ve kaligrafa ilham verdiği bilinir. Chongqing bugün de hala herkes için bir cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

Zodi Plaza'nın 3. ve 4. katlarında bulunan Chongqing Zhongshuge Kitabevi, metinle kaplı sade bir cam cepheyle ziyaretçileri selamlıyor. 1300 metrekarelik mağazanın iç mekan düzenlenmesini de düşününce, bu sadelik içerideki sürprizin etkisini artırdığı söylenebilir.


İçeri girdikten sonra koyu kahverengi tonların ağırlıklı olduğu lobide dağınık şekilde yerleştirilen “abajur şeklindeki kitap rafları” dikkat çekiyor. Ziyaretçiler, abajurların içinden yansıtılan okuma ışığıyla aydınlatılan iç bölümde okurken özel bir çalışma alanında hissediyorlar.


Abajur şeklindeki lobinin köşesinden, sessiz bir okuma koridoru bulunuyor. Bu koridorun her iki duvarını da kaplayan kitaplıklar, koridor boyunca okuyucuya eşlik ediyor. Kitapevinin alamet-i farikalarından biri olan aynalı tavanları mekanın derinliği artıyor. Böylece bu koridor bir kitap tüneli olarak algılanıyor. Lobinin diğer köşesinde, çocuk kitaplarının yer aldığı çocuk odama odası bulunuyor. Çocuklar için özel tasarımlarla mekan adeta bir harikalar diyarı olarak öne çıkıyor.


Koridorun ve çocukların okuma odasının altında tavan yansıtmasıyla mekansal algı olarak iki katına çıkan kitaplıklarla kaplı merdiven holü bulunuyor. Bu alan, ziyaretçilerin basamakları çıkarken raflarda durmasına, kitaplara incelemeye ve düşüncelere dalmaya izin veriyor.


"Merdiven holünden" dördüncü kata ziyaretçileri kahve aromasının eşsiz kokusu davet ediyor. Çünkü bu alan serbest okuma alanı olarak da tanımlanan, ziyaretçilerin çay ve kahve içerek okuyabildikleri, arkadaşlarıyla buluştukları bir kitap kafe fonksiyonunda. Bu alanın düzenlenmesi, farklı konsantrasyon ihtiyaçlarına göre karma modellerle düzenleniyor. Salona tek başına gelerek kitabını okumak isteyenler ya da arkadaşlarıyla sohbet etmek isteyenler için uygun köşeler bulunuyor.


Zhongshuge Kitabevi, kitap okumak, sohbet etmek ve başkalarıyla tanışmak için iyi bir yer. Ziyaretçilerin sadece iyi ve yeni kitaplar okuması dışında, sosyalleşmesi hedefleniyor.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Eliptik Ev

bottom of page